“A los cincuenta años de la muerte del P. Jaime Pons i Vallés” (Vicent López i Borràs)

 

Causa P. Jaime Pons Vallès, CM

De:pro.padrejaime@gmail.com

Para:jesuscapel@yahoo.es

lun, 19 ago a las 12:25

Estimat en Jesús,
Vos envie un article per si podeu publicar-lo al web de la Missió.
Gràcies!
Vicent
Als cinquanta anys de la mort del P. Jaume Pons i Vallès
 La realitat del pas veloç del temps, del famós aforisme tempus fugit, l’experimentem en prendre consciència que ha passat mig segle des que el P. Jaume tanqués els ulls a aquest món. Tota una vida, un cúmul d’anys que han portat amb si diferents canvis, realitats, afanys i preocupacions en la nostra vida però que no han estat capaç d’eliminar de la memòria col·lectiva del poble la figura del P. Jaume. És ja un miracle que després de tant de temps no caiga en l’oblit la seua persona i que continue sent recordat amb tant d’afecte per persones de tota condició, idees polítiques i creences religioses.
Mors sua quenque manet, afirma una clàssica sentència llatina; és a dir, “a cadascun li està reservada la mort que li correspon”, i al P. Jaume li va correspondre morir en santedat, fama que avui, 50 anys després perdura envoltada del gran afecte que se li professa i que ell durant tota la seua vida es va fer mereixedor sense buscar-ho. Ell no tenia una altra ambició que la de ser rostre de la Misericòrdia ajudant al proïsme desinteressadament. Va ser el “bastó” del Bon Pastor per als seus feligresos, el Cirineu dels portadors de la creu del dolor, el Bon Samarità dels malalts, la viuda pobra dels captaires, en definitiva, la concreció de les paràboles bíbliques sent pont de l’home amb Déu i clar reflex de l’Amor.
És per això que, convençuts que la seva vida i ministeri tanca virtuts heroiques i de santedat, no volem que es perda el seu llegat. A tal fi treballarem sense defallir perquè els qui li van conèixer s’alegren en recordar-lo i els qui no el van conèixer personalment puguen fer-ho coneixent la seua vida i obres.
“Benaurats els misericordiosos” ens diu la cinquena benaurança i en part és ja una lloança al P. Jaume, perquè aquesta va ser la seva màxima durant tota la seva vida. Com bé sabem va ser un home misericordiós, bo, atent, caritatiu… Aquesta benaurança de la misericòrdia emfatitza la misericòrdia com un reflex de la justícia divina. Perdonar i mostrar compassió són actes que imiten a Déu i que alliberen l’ésser humà permetent superar les ofenses i viure en harmonia. Així ho feia el P. Jaume en ser enganyat quan intentaven aconseguir la seua ajuda. No li importava res més que la caritat i la misericòrdia. El mateix feia quan els xiquets se li portaven la bicicleta per a jugar, arribant-la a amagar en alguna ocasió; o quan li agafaven entrades per al cinema parroquial… Sempre actuava des de la misericòrdia i l’amor.
De totes les seues gestes destacarem el cinema de parroquial, l’acadèmia i la barriada de cases. De tot això va ser el promotor.
Mal favor li fem a la història i a la memòria del P. Jaume en anomenar al barri que ell va fer que passés de ser horta, refugis i nius de metralladores a ser un conjunt d’humils cases per als qui vivien en la pobresa més absoluta per la denominació comuna dels noms d’aquests carrers: “los ríos”.
 En aquest dia del cinquantè aniversari de la seua mort, l’Ajuntament ha tingut a bé secundar la iniciativa de rendir-li un homenatge amb un senzill acte i ofrena floral enfront del bust alçat en la seva memòria en 2011.
 Per part seua, la comunitat cristiana presentarà els seus sufragis amb un respons davant les seues restes mortals i una Missa en la parròquia Nª Sª del Carmen de la qual va ser el primer rector.
 Que el Pare Jaume continue sent far de llum, esperança dels senzills, caritat per a tots i signe de pau i unitat.
 
 

A los cincuenta años de la muerte del P. Jaime Pons Vallés

La realidad del paso veloz del tiempo, del famoso aforismo tempus fugit, la experimentamos al tomar conciencia que ha pasado medio siglo desde que el P. Jaime cerrase los ojos a este mundo. Toda una vida, un cúmulo de años que han traído consigo diferentes cambios, realidades, afanes y preocupaciones en nuestra vida pero que no han sido capaz de eliminar de la memoria colectiva del pueblo la figura del P. Jaime. Es ya un milagro que después de tanto tiempo no caiga en el olvido su persona y que siga siendo recordado con tanto cariño por personas de toda condición, ideas políticas y creencias religiosas.
“Mors sua quenque manet”, afirma una clásica sentencia latina; es decir, “a cada uno le está reservada la muerte que le corresponde”, y al P. Jaime le correspondió morir en santidad, fama que hoy, 50 años después perdura envoltada del gran cariño que se le profesa y que él durante toda su vida se hizo merecedor sin buscarlo. Él no tenía otra ambición que la de ser rostro de la Misericordia ayudando al prójimo desinteresadamente. Fue el cayado del Buen Pastor para sus feligreses, el Cirineo de los portadores de la cruz del dolor, el Buen Samaritano de los enfermos, la viuda pobre de los mendigos, en definitiva, la concreción de las parábolas bíblicas siendo puente del hombre con Dios y claro reflejo del Amor.
Es por ello que, convencidos que su vida y ministerio encierra virtudes heroicas y de santidad, no queremos que se pierda su legado. A tal fin trabajaremos sin desfallecer para que quienes le conocieron se alegren al recordarle y quienes no le conocieron personalmente puedan hacerlo conociendo su vida y obras.
“Bienaventurados los misericordiosos” nos dice la quinta bienaventuranza y en parte es ya una alabanza al P. Jaime, pues esta fue su máxima durante toda su vida. Como bien sabemos fue un hombre misericordioso, bueno, atento, caritativo… Esta bienaventuranza de la misericordia enfatiza la misericordia como un reflejo de la justicia divina. Perdonar y mostrar compasión son actos que imitan a Dios y que liberan al ser humano permitiendo superar las ofensas y vivir en armonía. Así lo hacía el P. Jaime al ser engañado cuando intentaban conseguir su ayuda. No le importaba nada más que la caridad y la misericordia. Lo mismo hacía cuando los chiquillos se le llevaban la bicicleta para jugar, llegándosela a esconder en alguna ocasión; o cuando le cogían entradas para el cine parroquial… Siempre actuaba desde la misericordia y el amor.
De todas sus hazañas destacaremos el cine de parroquial, la academia y la barriada de casas. De todo ello fue el promotor.
Flaco favor le hacemos a la historia y a la memoria del P. Jaime al llamar al barrio que él hizo que pasase de ser huerta, refugios y nidos de ametralladoras a ser un conjunto de humildes casas para quienes vivían en la pobreza más absoluta por la denominación común de los nombres de esas calles: “los ríos”.
En este día del quincuagésimo aniversario de fenecimiento el Ayuntamiento ha tenido a bien secundar la iniciativa de rendirle un homenaje con un sencillo acto y ofrenda floral frente al busto alzado en su memoria en 2011.
Por su parte, la comunidad cristiana presentará sus sufragios con un responso ante sus restos mortales y una Misa en la parroquia Nª Sª del Carmen de la que fue el primer párroco.
Que el Padre Jaime siga siendo faro de luz, esperanza de los sencillos, caridad para con todos y signo de paz y unidad.
Fotografía tomada 7 días antes de fallecer.

Seguir leyendo “A los cincuenta años de la muerte del P. Jaime Pons i Vallés” (Vicent López i Borràs)

25 TROBADA EX ALUMNES

 
Os recuedo que la Próxima TROBADA será el sábado, 9 de noviembre, A
LAS 12 H en LA MISSIÓ..
– MISSA: en la Missió
– COMIDA: por determinar EL RESTAURANTE pero será en uno cercano a LA Missió.
Seguiremos informando.
Saludos.
Jesús González Capel